Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

Ochtendexcursie : Strandstruinen

Een nieuwe activiteit in het aanbod. Plogging the beach. WAT? Ja, dus wandelen en plastic rapen. En als we toch met onze neus naar het strandzand gericht zijn, zien we hopelijk ook nog aangespoelde resten van het zeeleven. Kwallen, schelpen, strandvlooien, zeesterren; afhankelijk van het tij, de stromingen en het weer voorafgaand aan deze ochtend.…

Lezing : Vogelziekten en zieke mensen door Ton Eggenhuizen

Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders Oostvaardersbosplaats 1, Almere, Flevoland, Nederland

Vogelgriep, ziekte van Lyme, Apenpokken, de kranten staan er bol van. Het zijn stuk voor stuk ziekten die van dier op mens kunnen overspringen. Is natuur daarmee een bedreiging? Of kunnen we door een verstandige omgang met natuur een hoop ellende voorkómen? De vogelringgroep van de Vogelwacht bemonstert wilde vogels voor de Erasmus Universiteit. Wat…

Twitchexcursie (gehele dag)

In tegenstelling tot een gewone excursie, waar we een gebied uitzoeken om daar de vogels te bekijken, gaan we dit keer twitchen onder leiding van René Alma! Dat betekent dat we gaan proberen om (een) zeldzame vogel(s) waar te nemen. We gaan dus daar naartoe waar dé (meest) zeldzame vogel zit (de excursieleider bepaalt waar…

Lezing Walvissen door Frank Zanderink is AFGELAST

Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders Oostvaardersbosplaats 1, Almere, Flevoland, Nederland

Als voormalig voorlichter en actievoerder van Greenpeace leerde ik, Frank Zanderink, tijdens mijn studie Tropische Bosbouw in Wageningen, veel over walvissen en de jacht op deze grote zoogdieren. Een passie was geboren, die mij in 2002 na een verblijf in Schotland, tussen de dwergvinvissen en tuimelaars bracht. Een paar jaar later zag Stichting Rugvin het…

Tussen Kerst en Oud + Nieuw: bloeiende plantenjacht

Die witte Kerst kunnen we wel vergeten, opbergen als herinnering aan vroeger. Hoewel? Door de klimaatpatronen is de kans op sneeuw weliswaar nogal klein geworden, maar daar staat tegenover dat er wel planten staan te bloeien in onze winters. Madeliefjes bijvoorbeeld. Dus toch een beetje wit! Maar ook geel en roze. Wie goed kijkt kan…

Lezing : De wondere wereld van wantsen door Luc Hoogenstein

Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders Oostvaardersbosplaats 1, Almere, Flevoland, Nederland

Wantsen kunnen meer en meer rekenen op een groeiende interesse, en dat is volkomen terecht. Het zijn prachtige dieren met een bijzondere levenswijze en, en dat is ook mooi meegenomen, ze zijn overal te vinden, het hele jaar door. De wantsenwereld is ook een dynamische wereld: in Nederland komen ruim 640 soorten voor, waar elk…

Dagexcursie Zeeland o.l.v. René Alma

Dit keer gaan we naar diverse gebieden die op de grens liggen van Zuid-Holland en Zeeland. Deze streek heeft een enorme aantrekkingskracht op vogels. De diversiteit is enorm: kuifduikers en geoorde futen komen er in on￾Nederlandse aantallen voor. Daarnaast verwinteren er allerlei duikersoorten, zoals roodkeelduikers en meestal ook wel ijsduikers. De Grevelingen wordt aan de…

Van het Bestuur

Uitnodiging nieuwjaarsbijeenkomst 2025 Bij deze nodigen wij alle donateurs, vrijwilligers, partners en samenwerkende partijen van harte uit om samen met het bestuur het glas te heffen op het nieuwe jaar 2025. Tijdens deze gelegenheid staan we ook stil bij het afscheid van Huub Langkemper, onze afzwaaiende penningmeester. Willen jullie hem de hand schudden, maar ook…

Lezing : Ecuador – Galapagos door Rene Alma

Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders Oostvaardersbosplaats 1, Almere, Flevoland, Nederland

Op 26 februari zal René Alma een lezing verzorgen over zijn reis naar Ecuador en de Galapagos eilanden in het voorjaar van 2024. Ecuador is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Dankzij de grote verscheidenheid aan leefgebieden - van tropische regenwouden tot winderig hoogland, van mangrovemoerassen tot beboste heuvels - zijn er meer dan 1700 vogelsoorten…

Ochtendexcursie Heide / Veluwe o.l.v. Rene Alma

Direct aan de overzijde van de smalle Randmeren liggen de zandgronden van het Veluwemassief. Net even anders dan de zeeklei polders van Flevoland. Een mix van stuifzanden, heidevelden en bossen. Met vanzelfsprekend iets anders samengestelde vogelpopulaties. Soorten die we daar wel kunnen treffen, zoals Glanskop, Kuifmees, Zwarte specht, Boomleeuwerik en Geelgors, zijn maar zelden te…