Verslag excursie 6-12-2024
Onderstaand een verslag van een recente excursie om een indruk te geven wat je kunt verwachten bij de excursies van de cursus. In dit geval betreft het een excursie van de basiscursus.
Beste cursisten en excursiebegeleiders,
Tja, dan maak je je zorgen over de berichten over een tweelingstorm en buien en wat blijkt: het valt toch weer erg mee. Weinig wind, aangename temperatuur, bij de start even motregen maar al snel was het droog en na een kwartiertje kwam de zon zelfs door. Dat was wel erg fijn ivm het waarnemen van de kleuren van de vogels.
Wat was het weer een geslaagde ochtend. Er zijn veel soorten gezien.
Het begon al bij het uitkijkpunt achter de eilandjes. Grauwe- en kolganzen, smienten, wilde eenden, en… grote zaagbekken, mannetjes en vrouwtjes. We konden hen heel goed observeren. In de verte zagen we enkele zeearenden jagen. Die hebben we later op de Vd Boschheuvel ook nog heel goed kunnen bekijken. Zo’n bijzondere soort en we betrappen onszelf erop dat we het intussen maar heel gewoon vinden om hem te zien.
Terug naar het fietspad en daar werden we verrast door twee grote edelhertmannetjes die op het dijkje liepen. Even later staken ze het fietspad over. Als je hen dan zo op een afstand van 5 meter ziet lopen zijn ze toch wel erg groot en imposant. Zie bijgaande foto van Kees van Vliet. Dankjewel Kees.
Lopend naar de Vd Boschheuvel hebben we onderweg nog grote zilverreigers gezien, bergeenden, slobeenden en tafeleenden. Bij de Van den Boschheuvel lagen heel veel wintertalingen op het water, sommigen heel dichtbij. We konden de prachtige koptekening heel mooi zien, de groene spiegel en de karakteristieke gele driehoek op het achterlichaam (gele vlag). Verder ook smienten, krakeenden en slobeenden.
Vanaf de Vd Boschheuvel zagen we een mannetje blauwe kiekendief, prachtige vogel. En een sperwer kwam overvliegen met zijn kenmerkende vlucht: klap, klap, glij. In de verte zagen we een grote groep kieviten opvliegen en in die groep kieviten kon je, als de zon erop scheen, de gouden zweem van de goudplevieren waarnemen. Goudplevieren houden zich vaak op tussen de kieviten. Dus wees alert als je in het Oostvaardersplassengebied een grote groep kieviten ziet vliegen. De kleinere vogels ertussen of erboven zijn vaak de goudplevieren.
Op de terugweg door het Fluitbos zijn ook nog aardig wat soorten gespot, zoals de koperwiek, vink, putter, grote bonte specht, merel, staart-, pimpel- en koolmees.
Aangekomen bij de Oostvaarders zagen we nog een juveniele slechtvalk op een hek zitten.
De soorten van vandaag op een rij:
Cetti’s zanger, winterkoning, staartmees, koolmees, pimpelmees, zeearend, kievit, goudplevier, brandgans, grauwe gans, kolgans, nijlgans, krakeend, wilde eend, tafeleend, meerkoet, aalscholver, zwarte kraai, putter, roodborst, merel, koperwiek, grote bonte specht, wintertaling, smient, slobeend, grote zilverreiger, blauwe reiger, waterral (gehoord), rietgors, grote zaagbek, waterhoen, buizerd, sperwer, slechtvalk, vink, gaai, Pontische meeuw. Verder heb ik niet zo goed op de overvliegende meeuwen gelet maar ik denk dat we met een gerust hart de kokmeeuw en zilvermeeuw erbij kunnen zetten. Dan komen we uit op 40 soorten.
Veel dank aan de excursiebegeleiders! Erg fijn dat jullie elke maand weer met ons op pad (willen) gaan en steeds weer enthousiast en vrolijk jullie kennis delen. Cursisten dank voor jullie enthousiasme en leergierigheid. Al met al was het weer een geslaagde en prettige ochtend!
Wens ik jullie allemaal prettige feestdagen en een goede jaarwisseling. We zien elkaar weer in het nieuwe jaar.
Hartelijk groet,
Ben van Eeuwijk