Na bezoek aan groen tekencheck doen! Een kleine moeite
Ondanks dat de tekenactiviteitsverwachting geen inzicht geeft in het aantal teken dat op een bepaalde plaats zit is het raadzaam om altijd een tekencheck te doen na een bezoek aan het groen. Met groen bedoelen we niet alleen bos, heideterreinen en duinen maar ook parken, speeltuinen en tuinen. Uit de tienduizenden tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl blijkt dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin.
Screenshot van Tekenradar.nl met de tekenactiviteitsverwachting voor 11 april (Bron: Tekenradar.nl)
Door het verwachte mooie weer zullen meer mensen het groen in trekken waardoor meer mensen risico lopen op een tekenbeet. Gemiddeld leiden twee op de honderd tekenbeten tot de ziekte van Lyme. Verwijder een teek zo snel mogelijk als hij gebeten heeft. Hoe korter de teek in de huid zit, hoe kleiner de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt. In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe je een teek het beste kunt verwijderen.
Meld tekenbeten en lyme
Teken op nagel van een duim. Linksboven vrouwtje, daaronder het mannetje, rechtsboven de nimf en daaronder een larfje (Bron: RIVM)Krijg u binnen enkele dagen een rode ring of vlek, of heeft u andere verschijnselen die kunnen duiden op de ziekte van Lyme, neem dan contact op met de huisarts. Meld tekenbeten en lyme op Tekenradar.nl en draag daarmee bij aan onderzoek naar de gevolgen van tekenbeten en Lymeziekte! Sinds vorig jaar kunnen ook kinderen meedoen aan het onderzoek.
Tijdens de Week van de Teek vanaf 16 april zal er nog extra aandacht voor teken en de ziekte van Lyme gevraagd worden. Zie Weekvandeteek.nl.
Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University en Kees van den Wijngaard, RIVM, beiden verbonden aan Tekenradar.nl
Foto’s: Van den Kerkhof (leadfoto: tekenbeet), Tekenradar.nl, RIVM